De huizenprijzen zijn hard gestegen en de vraag naar koophuizen is groot. Je komt vaak niet onder het overbieden uit, maar kan dat financieel wel?

Als er meerdere potentiële kopers azen op één huis, moet je soms wel overbieden. Maar je moet er nog wel een hypotheek voor kunnen krijgen. Vanaf 2018 kun je nog maar maximaal 100 procent van de waarde van een huis financieren met een hypotheek. Bij het overbieden heb je dus ruim spaargeld nodig. Je betaalt het overboden bedrag en de bijkomende kosten uit jouw spaarpot. Pas goed op met overbieden.

Volledige gekte op de huizenmarkt

Het is een optelsom van factoren. Tot 2013 waren de huizenprijzen aan het zakken. Het was niet duidelijk wanneer de bodem bereikt zou worden. Het kopen van een huis is in die tijd massaal uitgesteld. De laatste jaren wordt het gewenste huis alsnog gekocht. Tenminste, er wordt een poging gedaan. Daar komt de zeer lage hypotheekrente nog bij. Huurders moeten nu wel overstappen naar een koophuis omdat kopen nu veel goedkoper is. Tot slot is de spaarrente ook nog extreem laag. Dus zoeken spaarders naar een andere manier van investeren. Investeren in vastgoed is populair.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voordat je een bod neerlegt, moet je goed weten wat er maximaal mogelijk is. Dit doe je alleen al om jezelf een teleurstelling te besparen. Na het bereiken van een akkoord met de verkopers kun je nog wel onder de koop uit, maar dat moet je niet willen. Online kun je ongeveer bepalen wat je maximaal kunt lenen. Je kunt het nauwkeuriger laten bepalen door een hypotheekadviseur. De meeste online berekeningstools houden alleen maar rekening met het inkomen, maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Koop niet zonder een voorbehoud

De verkopers hebben de macht op de huizenmarkt. Het komt voor dat verkopers geen voorbehoud van financiering in de koopovereenkomst willen. Met andere woorden, na het tekenen van het voorlopig koopcontract kun je niet meer onder de koop uit. Je hebt natuurlijk wel de wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar daarna zit je aan de koop vast. Ook als je waarschijnlijk een hypotheek kunt krijgen, is een voorbehoud nog steeds verstandig. Het is pas definitief als de hypotheek verstrekt is.

Overbieden of zoeken naar alternatieven?

Je komt in een lastige situatie als overbieden de enige mogelijkheid is om het gewenste huis te kopen. In delen van Nederland zijn de koophuizen niet aan te slepen. Als overbieden de enige optie is om een huis in de gewenste stad te vinden, is mogelijk de enige oplossing om jouw wensen bij te stellen. Je kunt er ook voor kiezen om een spaarbuffer op te bouwen, maar de huizenprijzen stijgen sneller dan jij kunt sparen.