Het kopen van je eerste huis is schipperen tussen wensen en het budget. Koop wel een huis waar je nog jaren in kunt blijven wonen.

De meeste starters hebben nog geen ruim budget beschikbaar, maar ze hebben wel de nodige wensen. Dat is ook goed. Een huurhuis kun je opzeggen als het huis toch niet volledig voldoet aan de wensen. Een koophuis moet je verkopen als het huis toch niet het perfecte huis voor jou is. Bij het kopen van je eerste huis moet je wel vooruit denken.

Een koophuis kun je niet altijd weer met winst verkopen

Een huis dat niet meer voldoet aan de wensen verkoop je weer, maar soms is het niet zo eenvoudig. Bij het kopen maak je kosten. Deze wil je natuurlijk wel weer terugverdienen. Ook moet je er rekening mee houden dat de huizenprijzen kunnen dalen. Dit kan verkopen zonder een restschuld onmogelijk maken. Alleen al om deze redenen kun je het beste een huis kopen waar je jarenlang plezier van kunt hebben.

Heb je echt genoeg aan één of twee slaapkamers?

Voor starters zonder kinderen is de neiging groot om genoegen te nemen met weinig slaapkamers. Het zal ook in de koopsom schelen, maar let wel op de toekomstplannen. Met een kinderwens is een appartement met maar één slaapkamer waarschijnlijk niet de beste keuze. Daar komt nog bij dat dit appartement mogelijk ook weer moeilijker te verkopen is omdat het een kleinere doelgroep aanspreekt in vergelijking met de ruimere appartementen.

Wat doe je over vijf jaar?

Het is een standaard vraag in een sollicitatiegesprek, maar deze vraag kun jij je ook stellen bij het kopen van een huis. Door het kopen van een huis ben je niet meer flexibel. Je kunt niet weer eenvoudig vertrekken als je in een ander deel van Nederland werk krijgt. Weet je niet of je over vijf jaren nog steeds in hetzelfde huis kunt wonen? Kies dan liever voor een huurhuis.

Neem geen genoegen met minder

Jouw huis en de locatie en de omgeving van een huis kunnen zorgen voor levensgeluk of juist niet. Voordat je op zoek gaat naar een huis, moet je voor jezelf opschrijven wat de minimumeisen zijn. Bijvoorbeeld minimaal drie slaapkamers en in een bepaalde wijk staan. Koop in ieder geval geen huis die niet voldoet aan je minimumeisen. Je kunt betoverd raken door een huis met twee slaapkamers, maar daar kun je spijt van krijgen als je eigenlijk drie nodig hebt. Ga voor het best mogelijke huis binnen jouw budget. Voldoet geen enkel huis aan jouw minimumeisen? Mogelijk moet je jouw wensen naar beneden bijstellen.

Wat is de staat van onderhoud van het huis?

Een opknapper kopen kan jou veel geld besparen op de aankoopprijs, maar ben je wel een klusser? Vergis je niet in de hoogte van de kosten van een renovatie van een huis. Alles uitbesteden aan professionals is vaak erg duur.