De huizenmarkt trekt weer aan. Is het nu verstandig om eerst een huis te kopen en vervolgens de huidige woning in de verkoop te zetten?

Tot 2008 gebeurde het vaak. Eerst een huis kopen en daarna pas de oude woning in de verkoop zetten. Bij een gezonde huizenmarkt gaat dat wel goed. Het gaat beter met de huizenmarkt, dus in de meeste gevallen zal deze volgorde geen problemen opleveren. En, zo voorkom je dat je na verkoop van jouw huis niet de kans krijgt om te kopen wat je eigenlijk wenst. Toch zitten er wel risico’s aan om eerst te kopen.

Waarom zou je eerst kopen en dan pas verkopen?

Veel huiseigenaren willen graag om een bepaalde reden een ander huis. Er moet bijvoorbeeld een praktijkruimte bij het huis zitten. Door dergelijke specifieke eisen is het vaak goed zoeken naar het perfecte huis. In dat geval is eerst kopen en dan pas verkopen nog niet zo’n slechte optie. Als het aanbod klein is, sla je gelijk toe bij het vinden van het perfecte huis. Sommige kansen kun je gewoon niet laten lopen.

Wat zijn de gevaren?

Naar verwachting blijven de huizenprijzen de komende maanden en jaren stijgen, maar garanties zijn er niet. Mocht je toch de pech hebben dat de huizenprijzen sterk gaan dalen, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Ten eerste kun je de oude woning waarschijnlijk niet meer verkopen voor het bedrag dat je had beoogd. Ten tweede is het nieuw gekochte huis ook in waarde gezakt. De gevolgen kunnen nog groter zijn, want de doorlooptijden voordat huizen verkocht worden kunnen ook langer worden. Hierdoor zit je langer met dubbele maandlasten.

Bij voorkeur eerst de oude woning verkopen

De veiligste volgorde is toch eerst je huis verkopen en daarna pas op zoek gaan naar je volgende woning. Wetende wat je oude huis heeft opgebracht in de verkoop weet je ook wat je te besteden hebt aan de nieuwe woning. Twee huizen bezitten kan een financiële uitputtingsslag worden. Maar vooral in de Randstad worden huizen vaak snel verkocht, en ook nog voor de vraagprijs of zelfs nog meer. Hierdoor kan het eerst verkopen zorgen voor een lastige situatie. Je huis is verkocht en je kunt geen geschikt betaalbaar huis vinden.

Wij kunnen jou begeleiden bij het verkopen van jouw huis. Met de juiste vraagprijs en verkoopstrategie kun je jouw oude huis snel aan de man brengen. Dan kun jij ook zo snel mogelijk de volgende stap zetten in jouw wooncarrière. Ook hierin kunnen wij jou ondersteunen.