Vanaf 2018 mag je het tweede inkomen voor 70 procent meetellen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Maar is het ook verstandig?

Per 1 januari 2017 mochten tweeverdieners het tweede gezinsinkomen voor 60 procent meetellen bij het bepalen van de maximale leensom voor het kopen van een huis. Dit was al een verruiming van de hypotheeknormen. Per 1 januari 2018 is er weer een verhoging doorgevoerd. Tweeverdieners mogen het laagste inkomen nu voor zelfs 70 procent meetellen. Het is nog maar de vraag of het ook verstandig is.

Laat je leven niet bepalen door jouw hypotheek

Volgens de criteria kun je tot een bepaald bedrag aan hypotheek krijgen, maar passen de hypotheeklasten ook echt binnen jouw budget? Als je gewend bent om een paar keer per jaar op vakantie te gaan, is een maximale hypotheek misschien niet verstandig. Je wilt heus wel een keer een vakantie overspringen voor een huis, maar ook voor de komende dertig jaar? De maandlasten moeten niet een te grote druk op jouw leven leggen. Volgens de normen van de bank kan het, maar dat zegt niet alles.

Passen de hypotheeklasten binnen jouw budget?

Voordat je op zoek gaat naar een huis kun je het beste alvast voor jezelf uitkienen wat je maximaal uit wilt geven aan hypotheeklasten. De volgende stap is een afspraak inplannen met een hypotheekadviseur. Laat door de adviseur bepalen wat de maximale koopsom van een huis is, uitgaande van jouw budget. Op deze manier kun je jouw toekomstige woonhuis afstemmen op jouw wensen en jouw financiële positie. Je wilt namelijk niet 30 jaren kromliggen om de hypotheeklasten op te hoesten.

Houd ook rekening met de toekomstplannen

Partners die duidelijke toekomstplannen hebben, kunnen er nu al rekening mee houden. Gaat één van beide bijvoorbeeld thuisblijven om voor de kinderen te zorgen? Stem het maximale budget voor de hypotheeklasten hier dan op af. Als de plannen ver in de toekomst liggen is het maar de vraag of je er rekening mee moet houden. Over bijvoorbeeld 20 jaar is de hypotheek al voor een groot deel afbetaald. Ook als de huizenprijzen licht zakken bouw je namelijk een overwaarde in het huis op.

Hoeveel kunnen jullie aan hypotheek krijgen?

Uitgaande van de normen van 2018 kunnen partners het laagste inkomen voor 70 procent meenemen. Hoe dit in de praktijk werkt kunnen wij het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Partner A heeft een inkomen van 45.000 euro bruto per jaar. Partner B verdient bruto per jaar 25.000 euro. Van welk inkomen kan er uit worden gegaan voor het berekenen van de maximale hypotheek?

25.000 euro x 70 procent = 17.500 + 45.000 = 62.500 euro