Bij het financieren van een huis denk je gelijk aan een hypotheek, maar er zijn meer mogelijkheden. Wat dacht je van een schenking of overwaarde?

De meeste huizenkopers zijn niet in de gelukkige positie om na te denken over hoe ze het te kopen huis gaan financieren. Een hypotheek is voor de meeste mensen de enige optie. Tegenwoordig red je het niet met alleen maar een hypotheek. De bijkomende kosten moet je volledig financieren met eigen geld. Hoe krijg je jouw droomhuis in je bezit?

Hypotheek is alleen voor de koopsom van het huis

In 2017 kon je nog 101 procent van de waarde van jouw huis aan hypotheek krijgen. Per 2018 kun je kosten helemaal niet meer meefinancieren. Voor een gemiddeld huis moet je ongeveer rekening houden met 10.000 tot 15.000 euro aan kosten. Hier moet je een andere manier van financieren voor verzinnen. Voor de haalbaarheid van een hypotheek heb je vaak ook eigen geld nodig.

Huizen worden vaak contant afgerekend

Uit onderzoek van het Kadaster in juli 2017 blijkt dat 17 procent van de in 2016 gekochte huizen niet gekocht is met een hypotheek. Dit is voor een groot deel toe te schrijven aan 70-plussers. In 2016 heeft deze groep bij het kopen van een huis de bank links laten liggen. Ze konden gewoon cash aftikken. Vooral appartementen zijn contant afgerekend, namelijk drie op de tien appartementen. Door de huidige lage spaarrente is het ook interessant om spaargeld in ieder geval deels te gebruiken voor het kopen van een huis.

Huis kopen met een schenking

Onder voorwaarden kunnen ouders 100.000 euro schenken aan de kinderen voor het kopen van een huis. De schenking mag ook verricht worden aan anderen dan de kinderen, maar dat zal in de praktijk niet zo vaak gebeuren. Met een ton op de bank is het veel gemakkelijker om een huis te kopen. Er zit namelijk gelijk een flinke overwaarde in het huis en dat horen banken graag. Inbrengen van een schenking maakt het financieren van de rest van het benodigde bedrag een stuk eenvoudiger.

Met de overwaarde shoppen voor een ander huis

Huiseigenaren die doorstromen naar een ander huis kunnen vaak ook profiteren van de overwaarde in het verkochte huis. Fiscaal wordt het gestimuleerd om dit bedrag weer te investeren in het aan te kopen huis. Vaak moet de hypotheek al afgesloten worden voordat de oude woning verkocht is, maar dat is te ondervangen met een overbruggingskrediet.

Het financieren van een huis is vaak een combinatie van meerdere geldstromen inzetten. Een hypotheek zal het overgrote deel van de financiering afdekken. Hoe je jouw geld het beste kunt inzetten is een kwestie van goed advies inwinnen.